Βοβούσα Ιωαννίνων
.
Λίμνη Ζηρού
.
Γεφύρι Πορτίτσας
.
Σπήλαιο Γρεβενών
Πρόσβαση
α/α : 1405
Αποκεντρωμένη Διοίκηση :
Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας
Διοικητική Διαίρεση :
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Περιφερειακή Ενότητα :
Γρεβενών
Δήμος :
Γρεβενών
Έδρα Δήμου :
Τα Γρεβενά
Δημοτική Ενότητα :
ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΖΙΑΚΑ
Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα :
Τοπική Κοινότητα Σπηλαίου
Οικισμός :
Σπήλαιον, το
Υψόμετρο :
954 μ.
Γεωγραφικές συντεταγμένες :
40°00'16.2"N 21°16'59.4"E
Google map : 40.004511, 21.283176

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με συντεταγμένες : ΕΔΩ
Το χωριό
Το Σπήλαιο Γρεβενών βρίσκεται 25 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Γρεβενών στον ορεινό όγκο της βορειοανατολικής Πίνδου. ‍Ανήκει στο νομό Γρεβενών και έχει 187 κατοίκους. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1000 μ. στο νοτιότερο υψίπεδο του όρους Όρλιακα. Από τα δυτικά περνάει ο ποταμός Περιβολιώτικος και από τα ανατολικά ο Σμιξιώτικος όπου ενώνονται και δημιουργούν τον Βενέτικο τον κυριότερο παραπόταμο του ποταμού Αλιάκμονα. Στο παρελθόν περιβάλλονταν από ρωμαϊκά και βυζαντινά υψηλά τείχη αποτρέποντας οποιονδήποτε επίδοξο εισβολέα.Από το χωριό προς τα ανατολικά είναι τα Πιέρια - Καμβούνια - Όλυμπος - Ζυγό ενώ προς τα δυτικά ο εθνικός δρυμός Πίνδου με την Βάλια Κάλντα. Eπίσης, πηγαίνοντας στο Σπήλαιο ο δρόμος είναι εκπληκτικός, διότι η αριστερή μεριά του δρόμου είναι σκεπασμένη από τεράστιους βράχους. Έχεις συνεχώς την αίσθηση ότι μπορεί κάποιος βράχος να πέσει ανά πάσα στιγμή. Στο σημείο αυτό, ο ταξιδιώτης σταματά στο γεφυράκι που η φύση οδήγησε στη δημιουργία του κόβωντας το βουνό στα δυο. Ο επισκέπτης μένει έκθαμβος από την άγρια ομορφιά που απλώνεται μπροστά του βλέποντας το φοβερό πετρώδες ύψωμα με μια καταπληκτική Χαράδρα - Κοιλάδα τελείως αδιάβατη, ύψους- βάθους 300 μέτρα περίπου κι πλάτος - άνοιγμα 100 μέτρα περίπου στην οποία περνάει το ποτάμι ανήσυχο κι ορμητικό.
Πηγή ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ .
Ιστορία
Στη θέση του σημερινού χωριού υπήρχε σημαντικός αρχαίος οικισμός (τειχισμένος), που παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής (από την προϊστορική ως τη βυζαντινή εποχή). Ο οικισμός ήταν χτισμένος πάνω σε μια ψηλή και βραχώδη κορυφογραμμή, που υψώνεται μέσα στο φυσικό υδάτινο δέλτα, το οποίο σχηματίζεται με τη συμβολή των ποταμών Βελονιά και Βενέτικου. Ο οικιστικός χώρος μοιάζει με απέραντο φυσικό φρούριο, καθώς οι τρεις πλευρές του προστατεύονται από πανύψηλους και απόκρημνους βράχους, οι οποίοι σχηματίζουν ένα φυσικό απρόσβλητο τείχος, ενώ η βορειοδυτική πλευρά του προστατεύεται από ασβεστόχτιστο πέτρινο τείχος.
Ο οικισμός αναφέρεται κυρίως σε γραπτά του Μοναστηριού που υπάρχουν στο χωριό, με το όνομα ΠΥΛΑΙΟΝ, πιθανώς επειδή δεσπόζει των οδών που συνδέουν Ήπειρο και Μακεδονία και ως ΣΠΗΛΙΟ επειδή είναι στους πρόποδες του όρους Σταυρός που παλιότερα λεγόταν ΣΠΙΛΟΣ. Σημαντική είναι και η συμμετοχή του χωριού στους αγώνες επί Τουρκοκρατίας και για τα αρματολίκια της Πίνδου με το όνομα Μέγα Σπήλαιο. Σημαντική προσωπικότητα του χωριού είναι ο αγωνιστής Γεώργιος Σπηλαιώτης ο οποίος συμμετείχε στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και υπηρέτησε ως ταγματάρχης στον πρώτο τακτικό στρατό επί Ιωάννη Καποδίστρια. Επίσης γνωστό πρόσωπο του χωριού είναι και ο Μακεδονομάχος οπλαρχηγός Αδαμάντιος Μάνος γνωστός και ως καπετάν Κόκκινος λόγου του χρώματος του προσώπου του.
Πηγή ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ .
Πολιτιστικά
Φημισμένο είναι και το πανηγύρι του Σπηλαίου το Δεκαπενταύγουστο προς τιμήν του μοναστηριού της Παναγίας. Το πανηγύρι κρατάει τρεις ημέρες, από τις 14 μέχρι και τις 16 Αυγούστου. Η μάζωξη γίνεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου τοπικά συγκροτήματα και ο κόσμος χορεύει παραδοσιακούς χορούς. Οι επισκέπτες του χωριού δεν πρέπει να παραλείψουν να επισκεφτούν τις τοπικές ταβέρνες και να δοκιμάσουν επίσης και τα τοπικά φαγητά. Παραδοσιακά φαγητά του Σπηλαίου είναι το σκορδάρι, η λιγδοπαπάρα, η κρασοπαπάρα, η μπουκουβάλα, η πασπαλόπιτα που είναι πίτα από καλαμποκάλευρο και διάφορα πράσινα λαχανικά, ο μπελντές καθώς και τα σουτζούκια όπου είναι το παραδοσιακό γλύκισμα του χωριού, την ονομασία τους την πήραν από την τούρκικη λέξη Sucuk η οποία σημαίνει λουκάνικο, κάτι που θυμίζει και το σχήμα του γλυκού αλλά και να γευτούν το παραδοσιακό τους τσίπουρο.
Πηγή ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ .
Δραστηριότητες
Αξιοθέατα
  1. Χαρακτηριστικά αξιοθέατα είναι τα δύο φαράγγια.
  • Το νοτιοδυτικό φαράγγι της Πορτίτσας που έχει ύψος περίπου 300 μέτρα. Το μήκος του είναι 800 περίπου μέτρα, ενώ οι σχεδόν κάθετες πλευρές του ορθώνονονται τουλάχιστον 220 μέτρα πανω απο τον ποταμό Βενέτικο που το διασχίζει. Σε κάποιο σημείο το πλάτος του μειώνεται στα 8 περίπου μέτρα. Στην είσοδο του βρίσκεται το ομώνυμο δίτοξο πέτρινο Γεφύρι της Πορτίτσας(1830) που έχει μήκος 34 μέτρα και ύψος 7.80 μέτρα.
  • Το ανατολκό φαράγγι της Λιάτισας που είναι δύσκολα προσβάσιμο, το διασχίζει ο Σμιξιώτικος ποταμός ( Βελονιάς ) και εκεί υπάρχουν δύο πέτρινα γεφύρια του Κατσογιάννη και της Λιάτισας ή του Κλέφτη όπως ονομάζεται.
  1. Εξαιρετικά ενδιαφέρον αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφτεί κανείς είναι επίσης η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
  2. Το Δημοτικό Σχολείο του χωριού είναι κτίσμα του 1930 και έχει μια σπάνια ομορφιά αλλά και ιστορία.
  3. Κουτσουλάτα, περίεργη ονομασία αλλά έτσι είναι γνωστό στους κατοίκους του χωριού. Είναι ένα μέρος στην κορυφή του χωριού πάνω σε ένα λόφο.
  4. Τσιτσιλιάνος γνωστό με αυτό το όνομα στους κατοίκους του χωριού. Είναι ένα μέρος στο οποίο μπορεί ο κάθε επισκέπτης να ξεκουραστεί αλλά κι να γευτεί τη φυσική ομορφιά που αγναντεύεται από το πάρκο αυτό. Το πάρκο αυτό βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.
Πηγή ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ .
Videos

Photo Gallery
image image image image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Ο Μπράλος είναι χωριό του δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας, του νομού Φθιώτιδας! Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο Μπράλος έχει 114 κατοίκους, ενώ η τοπική κοινότητα Μπράλου, η οποία περιλαμβάνει επίσης του οικισμούς Άνω Μπράλος και Σταθμός έχει 280 κατοίκους. Είναι κτισμένος στους πρόποδες του Καλλιδρόμου, σε υψόμετρο 530 μέτρων. Βρίσκεται στα όρια του δήμου Αμφικλείας. Η τοπική κοινότητα Μπράλου χωρίζεται σε τρεις οικισμούς με τον κάτω Μπράλο να είναι ο πιο παλιός οικισμός από τους τρεις. Εκεί ήταν το μέρος που πρωτοκτίστηκε ο Μπράλος. Όμως εξαιτίας καθιζήσεων το χωριό μετακινήθηκε βορειότερα. Οι κάτοικοί που μετακινήθηκαν έφτιαξαν τον άνω Μπράλλο, σε υψόμετρο 600. Οι δύο οικισμοί πλέον δεν διαχωρίζονται. Το τρίτο κομμάτι του Μπράλου είναι ο σταθμός του Μπράλου που απέχει 3 χιλιόμετρα από τους άλλους δύο οικισμούς. Είναι κτισμένος στις όχθες του ποταμού Κηφισού και υπάρχει εκεί ο ομώνυμος σιδηροδρομικός σταθμός από το 1904. www.mpralos.online
ΤΟ ΑΝΩΓΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΕΔΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 310 ΚΜ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΜΠΟΧΩΡΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΟΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΠΛΑΤΑΝΟΔΑΣΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΑΣΧΙΖΕΙ Ο ΟΝΟΧΟΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΕΔΙΝΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ MEΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ ΚΟΥΝΑΒΙΑ ΒΙΔΡΕΣ ΑΣΒΟΙ ΓΕΡΑΚΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΟ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΝΗΚΑΝ ΣΤΟ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥ ΤΣΙΦΛΙΚΑ Χ/ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΚΟΝΑΚΙ ΚΟΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΟ ΟΝΟΧΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟ 40 ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΘΕΣΗ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ Ο ΠΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΜΗΧΑΝΩΝ ΑΝΕΒΑΣΑΝΕ ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΑΝΩΓΙΤΩΝ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80 ΠΟΛΛΟΙ ΝΕΟΙ ΑΠΟ ΤO ΧΩΡΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΑΝΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΤΟΙΚΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΤΑΓΟΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΛΤΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΩΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΜΕ ΤΟ ΠΛΑΤΑΝΟΔΑΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΕΙΔΙΚΑ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΧΙΟΝΙΣΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΙΛΛΙΑΚΟ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΙΣΗΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΕΙΑ ΠΡΙΝ ΟΜΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΓΙΑ ΖΕΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΑ