Λίμνη Ζηρού
.
Γεφύρι Πορτίτσας
.
Βοβούσα Ιωαννίνων
.
Ροδιά Λάρισας
Πρόσβαση
Βασικές οδικές διαδρομές
1) Αθήνα - Ροδιά Απόσταση 379 λχμ.- Χρόνος 3 ώρες και 40 λεπτά
2) Πάτρα - Ροδιά Απόσταση 356 χλμ. - Χρόνος 4 ώρες και 30 λεπτά
3) Θεσσαλονίκη - Ροδιά Απόσταση 153 χλμ. - Χρόνος 1 ώρες και 50 λεπτά
4) Ιωάννινα - Ροδιά Απόσταση 199 χλμ. - Χρόνος 2 ώρες και 55 λεπτά
5) Λάρισα - Ροδιά Απόσταση 29χλμ. - Χρόνος 30 λεπτά

Περισσότερες Φωτογραφίες : https://goo.gl/photos/AxJMU8maK4aPmZXq7

Το χωριό
Το δημοτικό διαμέρισμα της Ροδιάς απέχει 7 χλμ. από την πόλη του Αμπελώνα και 20 χλμ. από τη Λάρισα. Έχει 953 κατοίκους, έκταση 66.886 στρέμματα και από αυτήν διέρχονται οι ποταμοί Πηνειός, Μάτι Τυρνάβου και ο χείμαρρος Τιταρήσιος. Περιλαμβάνει και ένα μικρότερο οικισμό, το Κόρδεσι.
Η εκκλησία του χωριού είναι ο Ναός της Ευαγγελίστριας ενώ υπάρχει και το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, που βρίσκεται στο αισθητικό άλσος του «Μπογιατζί» στις όχθες του Πηνειού.
Σήμερα οι κάτοικοι της Ροδιάς ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Το Δημοτικό Σχολείο της Ροδιάς είναι 4/θέσιο και ολοήμερο με 34 μαθητές, ενώ το Νηπιαγωγείο έχει 10 μαθητές.
Αρκετοί επισκέπτες καταφθάνουν στη Ροδιά για τις γαστρονομικές απολαύσεις στις γραφικές ταβέρνες του χωριού.
Επίσης η Ροδιά αποτελεί κομβικό σημείο στο οδικό δίκτυο της περιοχής για την περιήγηση των επισκεπτών στον ορεινό όγκο του Ολύμπου, τα Τέμπη και τα παράλια του Νομού.
Πληροφορίες από http://www.tirnavos.gr/o-dhmos-mas/rodia
Ιστορία
Αρκετές αρχαιότητες έχουν βρεθεί στη Ροδιά από την παλαιότερη Νεολιθική μέχρι την Κλασσική εποχή. Μια αμερικάνικη αποστολή ειδικών αρχαιολόγων ανακάλυψε στα στενά της Ροδιάς, όπου συμβάλλει ο Πηνειός με τον Τιταρήσιο, εργαλεία από πυριτόλιθο, ο οποίος είναι ένα υαλώδες και πολύ σκληρό πέτρωμα. Τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιούνταν από τους ανθρώπους της εποχής εκείνης στο κυνήγι, στο τεμάχισμα της λείας τους, και σε πολλές άλλες χρήσεις. Επίσης ανακάλυψε και πάμπολλα απολεπίσματα, μικρά και μεγάλα κομμάτια πυριτόλιθου που είναι επόμενο να δημιουργούνται κατά τη διαδικασία της κατασκευής εργαλείων.

Επειδή δε στη γύρω περιοχή υπάρχουν φυσικές εμφανίσεις τέτοιου πυριτολιθικού υλικού, υποθέτουμε, με μεγάλη πιθανότητα, ότι σ’ αυτό το σημείο πρέπει να υπήρχε κάποιος άλλος καταυλισμός των ανθρώπων αυτών, όπου κατασκεύαζαν τέτοια εργαλεία, ένα εργαστήριο παραγωγής εργαλείων δηλαδή.

Οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν στον τύπο του ανθρώπου που λέγεται Homo Sapiens Modern ( ο σοφός άνθρωπος, ο σύγχρονος ) που είναι ο άμεσος πρόγονος όλων των σημερινών φυλών. Δηλαδή δεν έχουν ανατομικές διαφορές με μας τους σύγχρονους ανθρώπους. Επομένως, πολλές χιλιάδες χρόνια πριν υπήρχαν άνθρωποι εδώ στην περιοχή που προσπαθούσαν να επιβιώσουν στήνοντας καρτέρι στα στενά περάσματα του Πηνειού, για να θηρεύσουν κάποια άγρια ζώα, που έρχονταν να πιουν νερό στο ποτάμι, ή να περάσουν κατά τη μετανάστευσή τους.

Πολύ πρόσφατα, το 1991, η ίδια ομάδα έκανε μια σπουδαία ανακάλυψη: Συγκεκριμένα, στην αριστερή πλευρά των στενών της Ροδιάς, ανακαλύφθηκαν λίθινα εργαλεία από αρίστης ποιότητας λευκό και διαφανή χαλαζία, ένα πέτρωμα που υπάρχει στη γύρω περιοχή. Βρέθηκαν διάφορα κοπτικά εργαλεία, όπως φολίδες κοπής και πολλά άλλα απολεπίσματα. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι βρέθηκαν και κάποια εργαλεία που έχουν μεγάλο σχετικά μέγεθος, με αμφίπλευρη δευτερογενή κατεργασία γνωστά ως «αχέλαιοι χειροπελέκεις».

Τέτοιου είδους εργαλεία είναι γνωστά και από άλλες περιοχές της Ευρώπης και έχει αποδεχθεί ότι έχουν κατασκευαστεί από ένα αρχαιότερο είδος ανθρώπου τον Homo Sapiens Archaic ή τον άνθρωπο Νεάντερταλ. Για πρώτη φορά, λοιπόν, ανακαλύπτεται ότι εδώ κοντά ζούσαν οι αρχέγονοι αυτοί άνθρωποι, που εξαφανίσθηκαν μυστηριωδώς από τη γη πριν από 35.000 χρόνια.

Κατά τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Αμερικανό Certis Runnels η ηλικία αυτών των χειροπελέκεων ξεπερνά τα 300.000 χρόνια. Επομένως, οι άνθρωποι που τους κατασκεύασαν ήταν της ίδιας περιόδου με το απολιθωμένο κρανίο του αρχανθρώπου των Πετραλώνων της Χαλκιδικής. Ουσιαστικά είναι ίσως η αρχαιότερη πράξη ανθρώπινης δραστηριότητας στον ελλαδικό χώρο.

Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας οι Τούρκοι είχαν δώσει στην περιοχή της Ροδιάς την επονομασία «Μουσαλάρ», που σήμαινε «τόπος κοινής συμβίωσης».

Στα νεότερα χρόνια η Ροδιά κατοικήθηκε κυρίως από Αρβανιτόβλαχους και Σαρακατσάνους.
Πληροφορίες από http://www.tirnavos.gr/o-dhmos-mas/rodia
Videos

Επιχειρήσεις
Φαγητό
Ψησταριά Χόβας Σοφοκλής
Ψησταριά Χόβας Σοφοκλής
Rafting
Rafting στον Πηνειό. Διαδρομή: Στενά Βερνέζι
Rafting στον Πηνειό. Διαδρομή: Στενά Βερνέζι
Photo Gallery
image image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Ο Μπράλος είναι χωριό του δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας, του νομού Φθιώτιδας! Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο Μπράλος έχει 114 κατοίκους, ενώ η τοπική κοινότητα Μπράλου, η οποία περιλαμβάνει επίσης του οικισμούς Άνω Μπράλος και Σταθμός έχει 280 κατοίκους. Είναι κτισμένος στους πρόποδες του Καλλιδρόμου, σε υψόμετρο 530 μέτρων. Βρίσκεται στα όρια του δήμου Αμφικλείας. Η τοπική κοινότητα Μπράλου χωρίζεται σε τρεις οικισμούς με τον κάτω Μπράλο να είναι ο πιο παλιός οικισμός από τους τρεις. Εκεί ήταν το μέρος που πρωτοκτίστηκε ο Μπράλος. Όμως εξαιτίας καθιζήσεων το χωριό μετακινήθηκε βορειότερα. Οι κάτοικοί που μετακινήθηκαν έφτιαξαν τον άνω Μπράλλο, σε υψόμετρο 600. Οι δύο οικισμοί πλέον δεν διαχωρίζονται. Το τρίτο κομμάτι του Μπράλου είναι ο σταθμός του Μπράλου που απέχει 3 χιλιόμετρα από τους άλλους δύο οικισμούς. Είναι κτισμένος στις όχθες του ποταμού Κηφισού και υπάρχει εκεί ο ομώνυμος σιδηροδρομικός σταθμός από το 1904. www.mpralos.online
ΤΟ ΑΝΩΓΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΕΔΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 310 ΚΜ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΜΠΟΧΩΡΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΟΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΠΛΑΤΑΝΟΔΑΣΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΑΣΧΙΖΕΙ Ο ΟΝΟΧΟΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΕΔΙΝΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ MEΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ ΚΟΥΝΑΒΙΑ ΒΙΔΡΕΣ ΑΣΒΟΙ ΓΕΡΑΚΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΟ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΝΗΚΑΝ ΣΤΟ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥ ΤΣΙΦΛΙΚΑ Χ/ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΚΟΝΑΚΙ ΚΟΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΟ ΟΝΟΧΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟ 40 ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΘΕΣΗ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ Ο ΠΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΜΗΧΑΝΩΝ ΑΝΕΒΑΣΑΝΕ ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΑΝΩΓΙΤΩΝ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80 ΠΟΛΛΟΙ ΝΕΟΙ ΑΠΟ ΤO ΧΩΡΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΑΝΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΤΟΙΚΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΤΑΓΟΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΛΤΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΩΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΜΕ ΤΟ ΠΛΑΤΑΝΟΔΑΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΕΙΔΙΚΑ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΧΙΟΝΙΣΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΙΛΛΙΑΚΟ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΙΣΗΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΕΙΑ ΠΡΙΝ ΟΜΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΓΙΑ ΖΕΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΑ