Παραλία Φαλάσαρνα Χανιά Κρήτης
.
Άγιος Γεώργιος (Κατιγιώργης) Μαγνησίας
.
Πλακιάς Ρέθυμνο Κρήτης
Το χωριό
Ο Πλακιάς είναι παραθαλάσσιος τουριστικός οικισμός στην περιφερειακή ενότητα (πρώην νομός) Ρεθύμνου στη νότια Κρήτη. Ο Πλακιάς ανήκει στην τοπική κοινότητα Σελλίων και Μύρθιου, στη δημοτική ενότητα Φοίνικα στο δήμο Αγίου Βασιλείου. Από το 1997 μέχρι το 2010 ανήκε στο δήμο Φοίνικα, του οποίου και ήταν η έδρα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 143 κατοίκους. Στον Πλακιά λειτουργεί 8/θεσιο Δημοτικό σχολείο.Απέχει 35 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο.
Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με συντεταγμένες ΕΔΩ .

Ιστορία
Η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα. Στη θέση του Πλακιά θεωρείται από κάποιους ότι βρισκόταν η αρχαία πόλη Λάμων ή η αρχαία πόλη Φοίνικας Λαμπαίω. Στο Πλακιά έχουν βρεθεί αντικείμενα ρωμαϊκής εποχής, ενώ στη θέση Ζωοδόχος Πηγή εντοπίστηκε μια νεκρόπολη έκτασης 5 στρεμμάτων, αλλά από τους τάφους έχουν αφαιρεθεί οι πλάκες. Διάσπαρτες πλάκες έχουν βρεθεί στη πλαγιά και σύμφωνα με μια θεωρία, ο μεγάλος αριθμός πλακών έδωσε το όνομα Πλακιάς στην περιοχή. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, το όνομα προέρχεται από το γεγονός ότι το χωριό κτίστηκε πάνω σε μια μεγάλη πλάκα.
Ο οικισμός είναι νέος. Δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ή στις αρχές του 20ού αιώνα από αλιείς από τα Σελλιά Ρεθύμνης που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Η πρώτη του αναφορά γίνεται στην ελληνική απογραφή του 1961, όταν βρισκόταν στην κοινότητα Σελλίων και είχε 6 κατοίκους. Την δεκαετία του 1960 η παραλία του Πλακιά ήταν δημοφιλής προορισμός για τους χίπις. Τη δεκαετία του 1970, ο Πλακιάς γνώρισε πολύ μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είχε εκπονηθεί από τον Τάκη Ζενέτο το 1967, με 1.500 κλίνες. Στον Πλακιά σήμερα είναι διαθέσιμα ξενοδοχεία, καφετέριες, ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήμα, οργανωμένες παραλίες και ταχυδρομείο. Παράλληλα, αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις των θαλασσίων αθλημάτων.
Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Δραστηριότητες
Όταν φτάσεις στον κόλπο του Πλακιά δεξιά αντικρίζεις μεγάλα κάθετα βράχια, δίπλα σε αυτά είναι η Παραλία Παλίγκρεμνος μετά συνεχίζει η παραλία του Πλακιά και μετά τον συνοικισμό και το λιμανάκι είναι η παραλία Σκίνος.
Στην παραλία Παλίγκρεμνος κάνουν μπάνιο γυμνiστές, στην παραλία του Πλακιά που συνεχίζει υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, τα νερά είναι αρκετά κρύα και διαυγή. Άμμο έχει από την μεριά του Παλίγκρεμνου και όσο προχωράμε προς το λιμάνι έχει μεγάλα βότσαλα. Στην παραλία Σκίνος τα νερά είναι και εκεί κρύα και διαυγή αλλά έχει αρκετά βράχια και είναι ιδανικά για μάσκα και θαλάσσια εξερεύνηση.
Από το λιμανάκι φεύγουν καραβάκια για την Παραλία Πρέβελη αλλά και για άλλες δραστηριότητες όπως πεζοπορία στο φαράγγι της Σαμαριάς.
Ο Πλακιάς είναι ο απόλυτος ταξιδιωτικός προορισμός γιατί μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου σε παραλίες με άμμο ή βράχια, μπορείς να πας σε κοντινές παραλίες με αυτοκίνητο πχ. Παραλία Σούδας, Παραλία Φραγκοκάστελου, με βαρκούλα να επισκεφτείς την φημισμένη Παραλία Πρέβελη και να κάνεις πεζοπορία στο φαράγγι της Σαμαριάς. Άρα εκτός από τα συνηθισμένα πετσέτα και αντηλιακό θα πρέπει να έχετε μαζί σας παπούτσια θαλάσσης, βατραχοπέδιλα, μάσκα, παπούτσια πεζοπορίας σακίδιο κλπ.
Photo Gallery
image image image image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Το Κρυονέρι είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με 39 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, δίπλα στον ποταμό Άραχθο. Ο οικισμός απέχει από την πόλη της Άρτας περίπου 35 χιλιόμετρα ενώ η απόσταση από το Βουργαρέλι είναι περίπου 23 χιλιόμετρα. Πηγή Βικιπαίδεια