Γεφύρι Πορτίτσας
.
Λίμνη Ζηρού
.
Βοβούσα Ιωαννίνων
.
Μελιβοία Λάρισας
Πρόσβαση
Με ΙΧ αυτοκίνητο από την Αθήνα κινούμενοι στην Εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος της Λάρισας βγαίνουμε στην έξοδο 2 προς Αγιά, ενώ ερχόμενοι από Θεσσαλονίκη κινούμενοι στην εθνική οδό βγαίνουμε στην έξοδο 3 προς Αγιά, στην συνέχεια κατευθυνόμαστε προς την Αγιά και κατόπιν ακολουθώντας τη σήμανση στο ύψος του Κέντρου Υγείας της Αγιάς προς την Μελιβοία.Μια άλλη εναλλακτική πρόταση πρόσβασης από τη Θεσσαλονίκη είναι πριν από τα Τέμπη να στρίψουμε στη διασταύρωση προς Δήμο Ευρυμενών (Ομόλιο - Στόμιο) και κατόπιν προς τους παραλιακούς οικισμούς όπου υπάρχει προσβαση από τη Βελίκα προς Μελιβοία ή από Σωτηρίτσα - Άνω Σωτηρίτσα.

Περισσότερες Φωτογραφίες ΕΔΩ .


Το χωριό
Το χωριό, χτισμένο στις παρυφές της Όσσας με πληθυσμό 805 κατοίκους, όπου σπίτια πέτρινα παλιά ή αναπαλαιωμένα ή πρόσφατα δεν είναι αποτέλεσμα μιας κάποιας αρχιτεκτονικής ομοιομορφίας αλλά συνθέτουν έναν πίνακα πολυμορφίας. Στην πλατεία του χωριού δίπλα από το σχολείο περιποιημένες ταβέρνες σε πέτρα και ξύλο προσφέρουν τα πάντα από καφέ μέχρι φαγητό. Από τα αξιοθέατα του χωριού Βυζαντινές αλλά και νεότερες εκκλησίες της Κοίμησης της Θεοτόκου (1800), της Αγ. Παρασκευής, του Προφ. Ηλία, της Αγ. Κυριακής και του Αγ. Θωμά.Το χωριό πανηγυρίζει στις 8 Μαίου, στις 30 Ιουνίου, στις 26 Ιουλίου και του Αγ. Θωμά.Καθώς την αφήνεις πίσω σου την βλέπεις την Μελιβοία αραχτή, ξαπλωμένη στο βουνό σαν καθισμένη σε σαιζ λονγκ να λιάζεται και να απολαμβάνει τη θέα του Αιγαίου.

Πηγές: Δήμος Αγιάς - larissa-beach.gr
Ιστορία
Η Αρχαία Μελίβοια, περίφημη πόλη της αρχαίας Μαγνησίας, αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Όμηρο ως πατρίδα του ήρωα Φιλοκτήτη, γιου του βασιλιά Ποίαντα και της Δημώνασσας, ο οποίος έλαβε μέρος στην τρωική εκστρατεία με επτά πλοία. Ο Φιλοκτήτης, σύμφωνα με τον Όμηρο, βασίλευε στη Μηθώνη, την Ολιζώνα, τη Θαυμακία και τη Μελίβοια.
Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ερείπια, μάλλον της αρχαίας Μελίβοιας, λίγο μακρύτερα από το σημερινό χωριό, πάνω από το σημερινό λιμάνι του Αγιοκάμπου.
Η Μελιβοία αναφέρεται από τον Ηρόδοτο, όταν το 480 π.Χ. στα παράλια της Μελίβοιας εκβράστηκαν τα συντρίμμια του στόλου του Ξέρξη, που καταστράφηκε στα βράχια της Σηπιάδας ακτής, μετά τη ναυαχία στο Αρτεμίσιο.Η δε Μελίβοια είναι πασίγνωστη, για όλο το διάστημα της ύπαρξής της, τόσο για τα σπουδαία κρασιά που παράγει, όσο και για τη βαφική πορφύρα της. Αμφορείς έχουν βρεθεί σε πολλά μέρη πέριξ της Μεσογείου, το ίδιο και νομίσματα της πόλης, γεγονότα που μαρτυρούν τις πλούσιες εμπορικές της σχέσεις.
Επίσημα, σύμφωνα με τα Οθωμανικά κατάστιχα, ο σημερινός οικισμός φαίνεται να ιδρύεται μετά το 1425 και πριν το 1455 μ.Χ. με το όνομα Θανάτου, μετά από συνένωση των κατοίκων μικρών και μεγάλων οικισμών της γύρω περιοχής, που σύμφωνα με την παράδοση επέζησαν μεγάλης επιδημίας πανούκλας (Παλιοχώρι, Άλλη Χώρα, Μαλάτη κ.α.). Έκτοτε, το χωριό υπάρχει στη σημερινή θέση του αδιάλειπτα. Το παλιότερο όνομα του χωριού ήταν Αθανάτη λόγω των πολλών κακουχιών που υπέστησαν οι κάτοικοι ανά τους αιώνες.
Σε Μελιβοία μετονομάστηκε το 1920.
Videos

Επιχειρήσεις
River Trekking
River Trekking Μελιβοία
River Trekking Μελιβοία
Photo Gallery
image image image image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
ΤΟ ΑΝΩΓΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΕΔΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 310 ΚΜ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΜΠΟΧΩΡΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΟΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΠΛΑΤΑΝΟΔΑΣΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΑΣΧΙΖΕΙ Ο ΟΝΟΧΟΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΕΔΙΝΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ MEΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ ΚΟΥΝΑΒΙΑ ΒΙΔΡΕΣ ΑΣΒΟΙ ΓΕΡΑΚΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΟ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΝΗΚΑΝ ΣΤΟ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥ ΤΣΙΦΛΙΚΑ Χ/ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΚΟΝΑΚΙ ΚΟΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΟ ΟΝΟΧΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟ 40 ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΘΕΣΗ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ Ο ΠΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΜΗΧΑΝΩΝ ΑΝΕΒΑΣΑΝΕ ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΑΝΩΓΙΤΩΝ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80 ΠΟΛΛΟΙ ΝΕΟΙ ΑΠΟ ΤO ΧΩΡΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΑΝΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΤΟΙΚΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΤΑΓΟΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΛΤΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΩΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΜΕ ΤΟ ΠΛΑΤΑΝΟΔΑΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΕΙΔΙΚΑ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΧΙΟΝΙΣΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΙΛΛΙΑΚΟ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΙΣΗΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΕΙΑ ΠΡΙΝ ΟΜΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΓΙΑ ΖΕΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΑ