Βοβούσα Ιωαννίνων
.
Λίμνη Ζηρού
.
Γεφύρι Πορτίτσας
.
Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας Αρίστης Ιωαννίνων
Το Οδοιπορικό
Η μονή αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, βρίσκεται στο χωριό κοντά στη γέφυρα μεταξύ Αρίστης και Πάπιγκου, πάνω σε κάθετο βράχο, δίπλα στην όχθη του ποταμού. Βοϊδομάτη.
Το μοναστήρι αναπτύσσεται πάνω και μέσα στο βράχο σε πολλά επίπεδα τα οποία συγκοινωνούν μεταξύ τους με σκάλες και καταπακτές. Ο ναός (καθολικό) είναι μονόχωρη βασιλική με τρούλο και σταυρεπίστεγο νάρθηκα στα δυτικά. Ο κυρίως ναός καλύπτεται από μία ημικυλινδρική καμάρα, το Ιερό είναι παράγωγο και τέτοιου είδους νάρθηκα συναντάμε σε μεταβυζαντινούς σταυροειδείς εγγεγραμμένους ναούς. Σύμφωνα με επιγραφή, ο ναός κτίστηκε το 1665 και ιστορήθηκε 8 χρόνια αργότερα, το 1673, από τους ζωγράφους Ιωάννη, Δημήτριο και Γεώργιο.
Ο ναός εσωτερικά επικαλύπτεται από αγιογραφίες, οι οποίες όμως βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Αξιόλογο είναι το τέμπλο του ιερού, το οποίο είναι ξυλόγλυπτο με πλούσιο φυτικό και ζωϊκό διάκοσμο και φέρει τις Δεσποτικές εικόνες του Χριστού και της Παναγίας και 15 μικρές εικόνες στο Δωδεκάορτο. Η Μονή είχε στην ιδιοκτησία της μεγάλη περιουσία. Επιχορηγούσε έτσι τα σχολεία της Αρίστης και άλλων τριών κοινοτήτων, με αποτέλεσμα να έχουν τη δυνατότητα να φοιτούν εκεί όλο και περισσότεροι μαθητές. Τελικά το 19ο αιώνα, με απόφαση των τούρκικων δικαστηρίων, η μοναστηριακή περιουσία απαλλοτριώνεται. Λεηλατείται και πυρπολείται η Μονή και το 1897 από σεισμό κατέρρευσαν οι ξενώνες της. Σήμερα το μοναστήρι είναι εγκαταλελειμμένο και βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Γιορτάζει, περιέργως, της Ζωοδόχου Πηγής (για να μη συμπίπτει με το πανηγύρι της Μονής της Παναγιάς του Βίκου).
Οι πληροφορείες και η φωτό είναι από την πολύ ωραία σελίδα του 6ου Δημοτικού σχολείου Ιωαννίνων http://6dim-ioann.ioa.sch.gr/nomos_mones.htm
Διαδρομή
Εικόνες
image image image image image image image image image image
Μοιραστείτε το:
Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου ή, επίσημα, Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης είναι καλωδιωτή γέφυρα που ολοκληρώθηκε το 2004 μεταξύ του Ρίου (κοντά στην Πάτρα) και του Αντιρρίου, που συνδέει την Πελοπόννησο με τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα και προς τα πάνω με το υπόλοιπο της Ευρώπης....Περισσότερα Βικιπαίδεια.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με συντεταγμένες : ΕΔΏ .
Υψόμετρο : 518 μ.
Γεωγραφικές συντεταγμένες :
39°54'20.9"N 21°42'11.2"E
Google map : 39.905793, 21.703100

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με συντεταγμένες : ΕΔΩ .
Υψόμετρο : 555 μ.
Γεωγραφικές συντεταγμένες :
39°58'50.1"N 21°20'27.8"E
Google map : 39.980575, 21.341051

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με συντεταγμένες : ΕΔΩ .